Home » » [Fakta Konspirasi 1] Konspirasi Facebook Whatsapp

[Fakta Konspirasi 1] Konspirasi Facebook Whatsapp

Written By Mohamad Ariffin Sulaiman on Isnin, 24 Februari 2014 | 4:02 PG

Assalammualaikum kepada pembaca-pembaca yang saya hormati. Alhamdulillah, bersyukur disini kerana di beri nafas untuk berkongsikan ilmu kepada para pembaca yang sudi meluangkan masa di laman blog ini. Untuk kali ini saya ingin berkongsikan entri terbaru mengenai Konspirasi pengasas Facebook iaitu Mark Zuckerberg membeli Whatsapp.

Baru-baru ini Mark Zuckerberg telah membeli Whatsapp pada harga RM52 billion ringgit. Tinggi bukan?sebelum ini Google terlebih dahulu menawarkan USD10(RM 37  anggaran) billion.

Adakah ini suatu konspirasi Facebook ? saya mengatakan "Ya" tidak dinafikan lagi. Data Whatsapp   menyimpan nombor telefon, nama, emel, log sembang dan banyak lagi data yang sebenarnya lebih bernilai daripada sejumlah RM52 bilion* ringgit yang ditawarkan bagi membeli Whatsapp. 

Perkongsian maklumat ini terutama agen perisik terkenal Amerika Syarikat iaitu Central Intelligence Agency (CIA) atau di kenali sebagai agen perisik memantau maklumat peribadi tertentu. Hal ini pernah terjadi  di mana maklumat mengenai berita scandal PRISM yang mana  Presiden Perancis dan Jerman diintip, dengan menggunakan kaitan dari pengguna biasa yang lain "Pengintipan ini dilakukan oleh National Security Agency( NSA )" di bantu dengan maklumat dari Facebook,Google, Apple dan Mircrosoft ( Pengasasnya kesemuanya dari Yahudi). 

Berdasarkan Surah  Al-Hujarat :-

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

Hal ini kemungkinan terjadi bagi pengguna-pengguna facebook termasuk saya sendiri, dimana pengguna-pengguna di nasihatkan supaya tidak meletakkan nombor telifon bimbit masing-masing di dalam laman sosial . Kehairan saya ini terus menerus sehingga pengasas Mark Zuckerberg membeli Whatsapp dengan harga yang begitu tinggi. "Ini suatu yang gila" tetapi orang seperti Mark Zuckerberg nilai RM 52 billion adalah sedikit nak di bandingkan dengan nilai pada data maklumat pengguna di dalam Whatsapp. Seperti maklumat yang kita ketahui pengguna Whatsapp secara kasarnya adalah sebanyak 419 juta pengguna aktif di seluruh dunia berbanding Facebook iaitu hanya 145 juta..


Apakah yang mereka inginkan daripada Whatsapp?
Mereka mahukan nombor peribadi pengguna, supaya mereka tahu siapakah sebenarnya pemilik Faceook serta sebagai bonus adalah senarai kenalan seseorang  pengguna ( melalui buku telifon di dalam telifon masing-masing ). Di samping itu mereka ingin mengetahui lokasi sebenar seseorang selama mana mereka berada disitu ( GPS setting ) dan kemana mereka ingin pergi selepas itu . Pengguna yang cerdik tidak akan mendedahkan maklumat peribadi mereka daripada di paparkan kepada khalayak umum mahupun mereka sendiri. tetapi di Whatsapp hubungan dengan orang-orang terdekan dan keluarga jadi kebanyakkan orang akan berkongsi gambar, hal-hal peribadi dan lain-lain. Sekarang itu yang Facebook inginkan.

p/s:- Bagi pendapat saya pengenalan Telifon bimbit Pintar (SmartPhone) boleh dikatakan membawa kebaikan tetapi pada masa sama membawa keburukan pada jangka panjang. Bila suatu ketika dahulu untuk mendapatkan maklumat seseorang bukanya mudah tetapi, kini mudah bagi mereka mengeksploitasi maklumat pengguna kepada pihak-pihak perisikan yang didalangi rata-rata daripada Yahudi konon mereka ingin memerangi pengganas tetapi buktinya?kejadian 11 September merupakan konspirasi mereka. Apakah tujuan mereka?adakah mengenai New World Order?ya itu sudah tentu itulah matlamat mereka.YouDakwah:Habib Ali Zainal Abidin | Wikipedia:Fakta | YouNasheed:Maher Zain | upcoming | upcoming