Home » » [Fakta Benar]Malaysia Ranking Pertama Asia Tenggara

[Fakta Benar]Malaysia Ranking Pertama Asia Tenggara

Written By Mohamad Ariffin Sulaiman on Selasa, 3 September 2013 | 7:30 PG

Assalammualaikum, kepada pembaca-pembaca yang setia dengan blog ini. Saya mengetahui mengenai harga minyak naik RM0.20 bagi jenis minyak RON 95 (Researh Octane Number) dan Diesel. Sebenarnya, saya tidak terkejut soal kenaikan harga minyak. Sebab harga minyak sememangnya harga kawalan tetapi harga tersebut boleh berubah-ubah bergantung harga pasaran dunia.

Baru sahaja sebentar tadi di maklumkan Malaysia bahawa akan menggunakan RON 92 semula yang suatu ketika dahulu Malaysia pernah menggunakannya sehingga pada tahun 2009. Walau bagaimanapun, saya cuba mencari sumber Mengapa dan Kenapa harga minyak tiba-tiba naik. Alhamdulillah, berdasarkan kajian dari
"berdasarkan himpunan profil data daripada Associates for International Research Inc (AIRINC); portal pemantau tenaga Eropah, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF); dan Energy Information Administration dari Amerika Syarikat (AS)"

Di dalam analisis kajian dari 60 buah negara dibuat bagi harga minyak petrol, Malaysia berada berkedudukan ranking pertama dengan harga petrol paling murah di Asia Tenggara. Jelas?
sumber dari Bloomberg
Malaysia di Tangga ke-8 Petrol paling murah
Bagi Malaysia, kajian Bloomberg itu menyatakan, seorang rakyat di negara ini perlu membelanjakan 7.5 peratus daripada purata gaji harian mereka, iaitu AS$32 (RM98.90) sehari untuk membeli segelen petrol.

Mengikut kajian itu, secara purata seorang penduduk negara ini menggunakan 0.31 gelen (1.17 liter) petrol sehari.
Secara kesimpulan harga minyak petrol dan diesel adalah harga yang mudah berubah-ubah. Kawallah macam mana sekalipun harga tersebut tetap akan berubah2. Pergantungan subsidi juga akan membantut perkembangan ekonomi dan kestabilan negara.
Sementara itu, Profesor Pelawat di Graduate School of Business, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Datuk Dr John Antony Xavier, berkata rasionalisasi subsidi itu tepat pada masanya kerana Malaysia adalah pengimport bahan api. 
Katanya, pengurangan subsidi secara berperingkat-peringkat akan mengurangkan tekanan terhadap kewangan awam.
“Jika dilihat kesan daripada rasionalisasi subsidi secara berperingkat kepada orang awam ini adalah minimum berbanding kesan jangka panjang terhadap daya saing negara.
Pemberian Subsidi semakin meningkat
Jika pemberian subsidi yang besar seperti sekarang diteruskan, nampaknya kerajaan perlu mengorbankan lebih banyak perbelanjaan pembangunan." Dr Yeah Kim Leng, Ketua Ahli Ekonomi Kumpulan RAM Holdings
Sumber:
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/HargaminyakdiMalaysiakelapanpalingmurahdidunia/Article/artikel
http://www.bloomberg.com/slideshow/2013-02-13/highest-cheapest-gas-prices-by-country.html#slide54
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pengurangansubsidiminyaktepat_Pakar/Article/index_html
http://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating

YouDakwah:Habib Ali Zainal Abidin | Wikipedia:Fakta | YouNasheed:Maher Zain | upcoming | upcoming