Home » » [Fakta Negara] 4 Perkara Tentang Maghribi.

[Fakta Negara] 4 Perkara Tentang Maghribi.

Written By Mohamad Ariffin Sulaiman on Sabtu, 31 Ogos 2013 | 4:45 PG

Assalammualaikum kepada pembaca-pembaca yang saya hormati. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang Ke-56. Jom merdekakan diri kita baik yang zahir mahupun batil.

Magribi yang terletak di hujung benua Afrika dan berdekatan dengan lautan Antlantik merupakan sesuatu tempat permulaan Tamadun Andalusia di, Eropah.

Johan qariah baru-baru ini di menangi dari negara Magribi. Kehebatan ini mengingatkan selangkau sejarah mengenai negara ini.
Perang Salib

  1. Tariq Bin Ziyad: Tanah tumpah darah panglima Muslim yang merintis jalan membawa Islam ke benua Eropah merentas selat dan pergunungan yang akhirnya dinamakan sempena namanya Gibraltar.

2.       Universiti Qarawiyyin, Fez : Ditabalkan sebagai Universiti tertua di dunia dalam Guiness Book Of Records.Universiti ini masih lagi beroperasi sehingga kini sejak penubuhannya.


3. Ibn Battuta : Negara kelahiran pelayar Muslim. Kehebatan Ibn Battuta berlayar sehingga ke China.
Pelayaran Ibn Battuta
4. Abbas bin Firnas : pereka Muslim yang menghasilkan pelbagai ciptaan, namun lebih tersohor dengan idea kapal terbangnya.
Rekaan kapal terbang Abba ibn Firnas
 .
Kehebatan tokoh-tokoh muslim terdahulu tidak boleh disangkal. Ianya bermanfaat kepada kita sendiri. Kesungguhan yang diterapkan mereka inilah akan menjadi sumber inspirasi buat kita semua. Insyaallah. "Islam Untuk Semua".
Dengar ini juga:http://www.youtube.com/watch?v=BK5CjfBheJc&feature=youtube_gdata_player

YouDakwah:Habib Ali Zainal Abidin | Wikipedia:Fakta | YouNasheed:Maher Zain | upcoming | upcoming