Home » » [Fakta Terungkai ] Gambaran Yahudi Di Dalam Al-Quran -Smbgn*

[Fakta Terungkai ] Gambaran Yahudi Di Dalam Al-Quran -Smbgn*

Written By Mohamad Ariffin Sulaiman on Jumaat, 27 Julai 2012 | 7:57 PG


“Allahumma solli `ala sayyidina Muhammad wa ~ala aalihi was as-haabihi ajma’iin”
Maksudnya: “Ya Allah, kurniakanlah kepujian ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga dan sekalian sahabat-sahabat beliau”
      Assalammualaikum kepada para pembaca yang setia membaca di dalam blog yang agak sederhana disini. Untuk minggu ini saya ingin mengupas serba sedikit mengenai satu isu yang agak menarik untuk saya berkongsi bersama. Dimana satu bangsa yang tidak pernah berdiam untuk mencapai satu matlamat dalam membentu `New World Order’.  Bangsa Yahudi tidak dapat dipisahkan dengan kesombongan kaum mereka yang sentiasa memusuhi dan memerangi orang beriman sepanjang masa walau di mana mereka berada.
Tentang Yahudi Di dalam Al-Quran
     Yahudi berasal daripada perkataan Yahuza. Yahuza adalah nama salah seorang daripada 12 orang anak Nabi Yakub. Manakala, Nabi Yakub pula adalah anak Nabi Ishak dan cucu kepada Nabi Ibrahim.  Yahuza adalah adik-beradik kandung kepada Nabi Yusuf dan abang kepada Bunyamin. Yahuza turut bersekongkol melakukan tipu daya bagi membunuh Nabi Yusuf ketika beliau masih kecil. Walau bagaimanapun, konspirasi itu gagal kerana Nabi Yusuf Berjaya diselamatkan.Manakala, Bani Israel adalah penentang Nabi Musa dan Nabi Harun. Nabi Musa pula berketurunan Nabi Yakub

.
Tentang Yahudi Di dalam Al-Quran
 
1.      1)Yahudi adalah golongan yang tidak pernah puas dan tidak pernah berputus asa dalam berjuang bagi menghancurkan dan menakluk Islamm selagi umat Islam tidak menuruti langkah dan gaya mereka.(Ayat 120 surah al-Baqarah)

2.      
      2)Walaupun Nasrani dan Yahudi bersatu padu memusuhi Islam di muka bumi ini, namun pada hakikatnya tersimpan permusuhan besar antara mereka(Yahudi dengan Nasrani)(Ayat 113 surah al-Baqarah).

3.       
      3)Bangsa Yahudi sentiasa mengiktiraf dan mengagungkan kehebatan dan keagungan umat masa lalu dengan mengatakan Nabi Ibrahim berketurunan Bani Israel. Ia bertujuan mengaburi pandangan umat Nabi Muhammad yang menyanjungi Nabi Ibrahim. Namun, ia adalah pembohongan yang nyata kerana Nabi Ibrahim bukan seorang Yahudi, tetapi muslim sejati ( ayat 67 surah al-Imran).

4.       
     4)Allah SWT mengingatkan akan umat Islam supaya tidak mengikut telunjuk dan termakan pujukan Yahudi, apatah lagi mengangkat mereka sebagai pemimpin. Allah SWT memberi ancaman kepada sesiapa yang berbuat demikian dengan menegaskan mereka tergolongan dari kalangan Yahudi jika mengankat Yahudi menjadi pemimpin.(ayat 51 surah al-Maidah)

5.     
         5Yahudi adalah kumpulan manusia yang sombong di muka bumi kerana menganggap diri mereka sebagai anak Allah SWT sehingga berhak berbuat segalanya mengikut nafsu dan kehendak mereka(ayat 18 surah al-Maidah).

6.   
         6)Yahudi adalah bangsa yang tamak terhadap kehidupan dunia(ayat 96 surah al-Baqarah).

7.    
     7)Bangsa Yahudi dilaknat kerana menyekutukan Allah SWT, sombong dan sikap berbohong mereka(ayat 30 surah at-Taubah)

8.       
     8)Yahudi adalah bangsa yang kuat menentang Islam berbanding bangsa Nasrani(ayat 82 surah al-Maidah).


 Jadi, kisah mereka sering digambarkan di dalam Al-Quran menunjukkan bahawa mereka adalah bangsa yang dimurkai oleh Allah SWT atas kesombongan serta ketamakkan mereka sehingga menyekutukan selain daripada Allah SWT. Saya berpendapat dan mengkritik abis dimana ada segelintir remaja kita mengatakan `Tidak semua Yahudi adalah jahat’, kenyataan ini masih segar diingatan saya kerana saya beranggapan mereka(Yahudi) tiada ada belas kasihan atas apa mereka telah lakukan sehingga Nabi-nabi sendiri dibunuh. Ditambah pula dengan saudara seislam kita di bumi Palestin. Perasaan dendam yang mendalam akan apa mereka lakukan seharusnya tiada kemaafan. Segala konspirasi yang mereka lakukan adalah satu dasar untuk menjatuhkan agama suci Allah SWT iaitu Islam. 

YouDakwah:Habib Ali Zainal Abidin | Wikipedia:Fakta | YouNasheed:Maher Zain | upcoming | upcoming