Home » » [Fakta Artis]Tentang Maher Zain

[Fakta Artis]Tentang Maher Zain

Written By Mohamad Ariffin Sulaiman on Sabtu, 7 April 2012 | 7:46 PTG

 Assalammualaikum kepada sahabat-sahabat yang saya kasihi.Wohoo..kenal atau tidak mamat sebelah ini?pastikan kawan-kawan kenal bukan?haaa?tak kenal.?..ape kes?Ok
untuk fakta minggu ini agak santai sikit,dan cuma ingin mengenali lebih
dekat lagi tentang beliau.Tiba-tiba artis melonjak popuriti di seluruh dunia melalui lagunya Insyaallah.Kemudian, satu persatu lagu-lagunya menjadi kegemaran di negara ini.Terdapat beberapa fakta tentang beliau:-
 1. Dia merupakan warga Sweden kelahiran Lubnan serta mempunyai darah Marocco.
 2. Mula merakamkan album di Amerika bersama penerbit-penerbit yang hebat dan terkenal tetapi merasakan kehilangan sesuatu dalam dunia seninya. Tema barat terlalu banyak disogokkan dengan 'cinta' dan 'hati yang terluka'.
 3. Mula beralih arah dengan memilih teman dari kalangan muslim di Sweden dan akhirnya mula berjinak pergi ke Masjid. Sejak itu dia mula mengamalkan Islam dengan lebih serius.
 4. Bermula dari situ dia mula menghadapi dilema antara mengamalkan Islam atau meneruskan kegiatan seninya dan akhirnya mengambil pendekatan meneruskan seni yang berunsurkan mesej Islam.
 5. Merakamkan genre music barunya pada tahun 2009 dengan menerbitkan album bertajuk 'Thank You Allah'.
 6. Rekod tersebut ternyata tidak mengecewakannya apabila menjadi antara rekod jualan paling laris di Amazon.com dalam world music.
 7. Jualan album Maher Zain di negara kita mencapai rekod paling hebat dekat ini.
 8. Di negara jiran Indonesia Maher Zain terlalu terkenal sehingga meninggalkan Justin Beiber terkapai-kapai.
 9. Menghadapi dilema apabila segolongan Muslim mengecamnya kerana menggunakan musik keterlaluan dalam mesej Islamnya tetapi mengambil pendirian pendapat mereka yang membenarkannya asalkan ianya positif dan bersih dari perkara yang merosakkan. Lagipun perkara musik merupakan percanggahan daripada 2 pendapat.
 10. Album videonya bertajuk Insya'Allah dan The Chosen One mencecah tontonan melebihi 25 juta kali.
 11. Menaruh harapan agar kejayaannya menjadi contoh kepada artis lain untuk menjadikan seni dalam memperjuangkan Islam ke seluruh dunia dan mampu meredakan masalah Islamofobia yang melanda barat.Kredit kepada:-http://wartashubhi.blogspot.com/2011/12/beberapa-fakta-tentang-maher-zain.html
YouDakwah:Habib Ali Zainal Abidin | Wikipedia:Fakta | YouNasheed:Maher Zain | upcoming | upcoming